Historik

Kören har varit mycket aktiv sedan den bildades 1968. Här följer ett axplock av milstolpar och aktiviteter som vi har hunnit med under årens lopp:

2017 – Uppladdning inför jubileumsåret 2018 då vi fyller 50 år!

2016  Ett i högsta grad internationellt år för kören, där vi i juli åker på körresa till Portugal. Vi hinner med såväl några dagars vistelse i Lissabon som körutbyte och ett uppskattat framträdande på en körfestival i Montemor-o-Novo, en mindre stad inne i landet.
I september är det dags för besök i Enköping av våra polska värdkörer från
EKK:s körresa 2013. Ett i alla avseenden mycket lyckat återbesök, där de polska körerna gör flera bejublade framträdanden i Vårfrukyrkan, på Enköpings trädgårdsdag
i Skolparken samt i Gottsunda kyrka i Uppsala. Andra satsningar under året är vårkonserten ”Kom”, också den på det internationella temat, samt ”Allt för den ljusa stjärna”, körens julkonsert med folkliga förtecken.

2015 – Körens största satsning genom tiderna: Carmina Burana i Idrottshuset i Enköping och Uppsala Konsert & Kongress, utsålt och stående ovationer. Projektet genomförs tillsammans Peter Melins andra körer Vindhemskören och Vokalensemblen Uppslaget samt Uppsala Blåsarsinfonietta. Även Uppsala domkyrkas flickkör deltar samt solisterna Karin Ingebäck (sopran) och Olle Persson (baryton).

2014 – Duke Ellingtons Sacred Concert framförs i Vårfrukyrkan tillsammans med Margareta Bengtson som solist samt Uppsala University Jazz Orchestra och Ulf Johansson Werre. Året avslutas med julkonsert i Vårfrukyrkan med Anna Bäcklund som gästsolist samt Anders och Vilhelm Bromander på piano respektive kontrabas. Ett axplock av andra uppträdanden: traditionsenlig sång på nationaldagen i Skolparken i Enköping, delar av kören deltog i juni i arrangemanget Chorus Night på Dalhallas scen, invigning av kommunens kulturvecka Höstglöd i oktober med mera.

2013 – Kören firar 45 år som kör och 25 år med Peter Melin som dirigent. I maj framförs All Shook Up! för fullsatta hus på Kulturhuset Joar tillsammans med Sveriges bästa Elvistolkare Henrik Åberg, ackompanjerat av Magnus Ludwigsson & Shake, Rattle and Rolls. I september åker kören till Enköpings vänort Niepolomice i Polen, vi passar även på att sjunga i katedralen i Krakow. Strax efter hemkomsten ges en konsert med Polen-repertoaren i Tillinge kyrka. Året avslutas med jubeljulkonsert: Benjamin Brittens A Ceremony of Carols och våra vackraste julsånger. Gästsolist är Adele Veronika Halten på harpa.

2012 – Pingstaftonskonsert ”I Hänryckningens tid”, en musikalisk resa i tid och rum tillsammans Vegasextetten. Händels Messias framförs den första advent i Vårfrukyrkan tillsammans med Camerata Vocalis och Vårfrukyrkokören, en körmanifestation med över 100 sångare. Julkonserten Tusen Juleljus blir en publiksuccé med sing-a-long i de mest kända julsångerna och bejublade insatser av körens egna duktiga solister.

2011 – Uppför i slutet av maj ”Förklädd Gud” tillsammans med Vokalensemblen Uppslaget i Vårfrukyrkan i Enköping och Missionskyrkan i Uppsala. Höstkonserten ”All you need is love” ges tillsammans med Kulturskolans kör Voices of joy och i december framförs Juloratoriet del I–III av J.S. Bach tillsammans med Camerata Vocalis.

2010 – Deltar i det svenska uruppförandet av ”The Queen Symphony” på Uppsala Konsert & Kongress.

2010 – Fantastisk körresa över Kristi Himmelsfärdshelgen till vår italienska vänkör Progetto Musica i Biella i norra Italien.

2008 – Operagala på Ekolsunds Slott i samband med körens 40-årsjubileum.

2005 – Konserten ”Körjazz på Klara” går av stapeln med gästmusikerna Anders Bromander och Tommy Jansson.

2000 – Releasekonsert i Vårfrukyrkan då vår cd ”Stjärneljus, änglaljus” släpps.

1997 – Julkonsert med Carola Häggkvist (då Sögaard) och pianisten Per-Erik Hallin.

1993 – Musikalshow ”Tänk på mig” med musik ur Chess, Phantom of the Opera och Les Miserables uppförs på Joar Blå i Enköping.

1991 – Körresa till vänorten Jögva i Estland.

1988 – Vid körens 20-årsjubileum tar vår dirigent Kristina Lunds nyutbildade elev Peter Melin över ledningen av kören av en ren slump, vilket visar sig vara ett riktigt lyckokast.

1982 – Taktpinnen lämnas vidare från Stefan Parkman till Kristina Lund, som under sin tid för in familjekonserter med olika teman, något som särskilt barnen uppskattar.

1979 – Stefan Parkman tar över efter Stig Eklund som ledare för kören under några inspirerande år. I dag innehar han Eric Ericsson-professuren i kördirigering vid Uppsala universitet.

1976 – Körresa till Polen med besök bland annat i Chopins födelsehem.

1968 – Enköpings Kammarkör grundas av musikprofilen Stig Eklund, som med sin självklara ledarroll etablerar oss som en kör med blandad och spännande repertoar där alla får möjlighet att utvecklas.